
קודם כל מזל טוב אמא! הגעת לשלב התפתחותי מרגש במיוחד. אני הולכת לתת לך את כל הכלים, המידע והטיפים שיעשו לך סדר, החל ממה לקנות ולהכין, איך ומה לתת לתינוק לטעום ולאכול ועד לביסוס ארוחות מלא והרגלי אכילה בריאים להמשך התפתחות תקינה.
את הידע שלי אני משתפת מניסיוני כאמא לשלושה ילדים, מהידע המקצועי שלי כמדריכת שפת התינוקות של דנסטן וכמטפלת מעל עשור בתינוקות בני יומם ומעלה.
אז מאיפה מתחילים? מטעימות כמובן!
אם התינוק שלך מראה התעניינות באוכל כשאת אוכלת, מוציא לשון, מלקק שפתיים או מסתכל בתאווה -
זה אחד הסימנים שהגיע הזמן להתחיל טעימות.
שלושת ילדיי נולדו עם רפלוקס (סמוי וגלוי) לכן התחלתי מוקדם (4 חודשים) ומה אני אגיד לכן? ראיתי פלאים, הקלה מטורפת, עליה במשקל, אפס פליטות עד שפשוט הרפלוקס נעלם!
גיל הוא פקטור חשוב מאחר ויש חלון זמן בין גילאי 4-6 חודשים בו מומלץ להתחיל לחשוף למאכלים אלרגניים. התייעצתי עם רופא אלרגולוג שהבכור שלי נולד (עם אסטמה של העור) והוא הסביר לי שיש חלון הזדמנויות מאוד חשוב בין גיל 4-6 חודשים לחשיפה למאכלים אלרגניים. הגישה אומרת שככל שנחשוף מוקדם יותר ובאופן רציף (פעם בחודש לפחות) כך הסיכוי לפתח אלרגיה נמוך יותר.
מחקרים רבים מראים כי בישראל אחוז הילדים האלרגנים לבוטנים נמוך ביחס למדינות אחרות, בעקבות החטיף "במבה" האהוב שאותו ההורים נותנים לתינוקות כבר משלב הטעימות.
חשיפה- כרבע כפית עד 3 כפיות ולא מרוכז מאוד, כך אם יש אלרגיה שלא תתבטא באופן חריג ומסוכן (לדוגמא: עדיף לתת במבה במקום חמאת בוטנים, כי הריכוז של הבוטנים הוא לא גבוה)
מתי חושפים?
בשעות ובימים שיש מוקד רפואי זמין למקרה הצורך (ימי חול, שעות הבוקר/צהרים)
כמה חושפים?
שלוש חשיפות ×(פעם ביום, או פעמיים ביום בבוקר ואחה"צ)
כך שיוצא 3 ימים או יום וחצי לכל מאכל.
לאילו מאכלים חושפים?
תחילה, מאכלים אלרגנים:
בוטנים- במבה, לתת לתינוק במבה ביד ולכוון את ידו לפה, אפשר גם למעוך מעט ולתת, זה נמס מיד במגע עם הרוק בפה.
שומשום- רבע כפית טחינה גולמית, או חלבה. עדיף לשלב עם פרי כמו בננה. (זוכרות? לא מרוכז מדיי)
ביצים- ביצה קשה או חביתה, מעוך (רצוי לערבב עם אבוקדו או גבינה)
חלב- צריך לחשוף במידה והתינוק יונק ולא נחשף באופן קבוע לתמ"ל חלבי. אם הוא משולב הנקה ותמ"ל חלבי אין צורך בחשיפה אבל כן אפשר לתת לו יוגורט או גבינה לבנה שיכיר ויתרגל למרקם ולטעם.
דגים- טונה, או כשאתם אוכלים דג כלשהו, פשוט תנו לו מעט מעוך באצבע, זה רך.
פירות טרופים- אפשר לתת מתוך מחית פירות קנויה (גרבר) שמכילה מיקס פירות טרופיים.
דגשים חשובים:
לא לחשוש אם התינוק עושה רפלקס הקאה או הבעה "נגעלת"
זהו שלב פיזיולוגי תקין בו המנגנון של רפלקס ההקאה שתפקידו למנוע ולהוציא חפץ זר מהפה מתחיל לפעול וככל שהתינוק יחווה יותר את הרפלקס כך הוא במהרה יעלם, גם אם הוא מקיא/ מוציא מעט זה בסדר ותקין לחלוטין, להמשיך כרגיל.
Comments