בשנה הראשונה לחייו של האדם המוח מתפתח בעיקר בשינה.
המוח מחולק ל"בתים" (תאים) וכחלק מההתפתחות שלו נוצרים קשרים בין הבתים, כמו שביל שמוביל מבית לבית. הקשרים האלו נבנים באמצעות פעולות חזרתיות.
לדוגמא:
אם בכל יום אלך באותו מסלול בשדה שיבולים מנקודה לנקודה, מה יווצר? ובכן, שביל.
אותו הדבר קורה במוח של התינוקות שלנו. חזרות על פעולות יום יומיות שוב ושוב יוצרות "שבילים" במוח כלומר חיבורים בין תאי העצב.
אז איך אנחנו עוזרים לתינוקות ליצור את ה"שבילים" האלה? באמצעות פעולות יומיומיות שאנחנו מבצעים איתם. למשל: על ידי קריאת ספרים. לקרוא את אותו הספר שוב ושוב. לשיר להם את אותם השירים לפני שינה, אמבטיה וכו'. לפעמים, דווקא החזרתיות ולא הגיוון הוא המפתח להתפתחות.
טקס שינה קבוע לתינוק בכל יום באותו הזמן
בזכות החזרתיות הם לומדים להבין שבכל ערב אחרי טקס שינה הולכים לישון שנת לילה.
(אני ממליצה להתחיל עם זה כבר מהחודש הראשון לחייהם).
גם לנו ההורים השגרה מסייעת, אחרי כל השינויים בשגרה שהביא איתו הניובורן החדש.
אז בואו נייצר שגרה חדשה שנדע בכל רגע נתון לקראת מה אנחנו הולכים וגם אם זה נשמע מאוד מוזר, הרי הוא כלכך קטן, אז תנסו ותראו איך זה משפיע על ההתפתחות של הקטנטנים.
מה זה טקס שינה? מה שנוח לכם!
אך חשוב שזה יתבצע עם רדת החשיכה בין השעות 18.00-20.00 בערב, כי אלו השעות בהן מופרש הורמון המלטונין במוח (הורמון השינה).
אני ממליצה להתחיל את הטקס בלהחשיך מעט את הבית, לסיים עם המשחקים ליום זה ולצמצם את הרעשים והגירויים בסביבה... אפשר לעשות עיסוי נעים לתינוק, עם שמן שקדים טבעי ולאחר מכן לקלח את התינוק באמבטיה חמימה ומרגיעה.
לאחר האמבטיה אצלי בבית יש כלל ברזל, מכאן נכנסים לחדר השינה ולא יוצאים עד הבוקר, מדוע? כי מחוץ לחדר השינה יש גירויים שיכולים להעיר ולגרות את התינוק ולהפריע לו להתרכז בטקס ובאווירת השינה שאנחנו מנסים לייצר. (אגב זה עובד לי גם כשהם גדולים יותר היום).
לאחר שהלבשנו את התינוק המתוק ניתן לו לאכול, הנקה/ או בקבוק, ובעדיפות שזה יקרה בחדר השינה של התינוק או במקום נטול גירויים (חשוך ושקט).
שהם בשנתם הראשונה לחייהם אני תמיד לאחר האכלה הייתי שרה שיר ערש קבוע וכשגדלו מעט זה הפך לסיפור לפני השינה.
לאחר מכן בין אם התינוק נרדם עליכן ובין אם לא, להניח אותו במיטה שלו, תוך אמירה של משפט או מילה קבועה כמו “לילה טוב עכשיו הולכים לישון” (חזרתיות זוכרות? מילה/ משפט קבוע שחוזר על עצמו)
ולצאת מהחדר כשהוא חשוך לגמרי, בלי מנורות לילה ובלי מוביילים מנגנים ומסתובבים מעל הראש, למה? כי זה יוצר גירויים שהם בעצם הפעולה ההפוכה ממה שאנחנו מנסים להשיג.
מה כן אפשר? רעש לבן לתינוקות (צליל שלג מונוטוני) וזה בעצם מנטרל את רעשי הסביבה מבחוץ.
במיטה ניתן לשים לתינוק נחשוש, הוא תוחם לו את הסביבה, מנטרל גירויים, מרפד ונותן תחושת חמימות ובטחון.
לאחר שהנחנו את התינוק במיטה והוא מיילל מעט או בוכה... המתינו רגע, יכול להיות שהוא בעצם מנסה להרדים את עצמו בצלילים ובקולות שהוא מפיק וזה תקין ובריא מאוד! לא להפריע לו.
כנסו לחדר רק ובמידה שהתינוק בוכה ממש, ניגש אליו וננסה להרגיע אותו כשהוא עוד במיטתו באמצעות טפיחות וצליל מונוטוני כמו ששש...ששש... אני מאוד ממליצה לצרף לתינוק חפץ מעבר, כמו בובת שמיכי שנותנת המון בטחון כשההורים לא נמצאים, הם ממוללים באצבעותיהם את השמיכי ומתכרבלים איתו וזה באמת עוזר. אם התינוק בוכה ללא הפסקה, נרים נרגיע נחבק וננשק, משפט קבוע ונחזיר את התינוק למיטה וניצא מהחדר. ככה מדי יום
את טקס השינה נעשה באותם זמנים, עם אותן הפעולות, זה יצור לנו “קווים בין הבתים במוח התינוק” והוא ידע לזהות כבר ממש בחודשים הראשונים לחייו שלאחר טקס השינה הולכים לישון, שנת לילה ארוכה עמוקה ורציפה.
אם יש לכן שאלות, מוזמנות לשאול אותי, במדיות, באתר ובטלפון.
Comments