top of page

סדר יום לתינוק כבר מהחודש הראשון

תמונת הסופר/ת:  נופר אמיתי נופר אמיתי

עודכן: לפני 3 ימים

תינוק ישן

לפני הכל חשוב לי לציין 

שמה שאני כותבת זה בעצם מסגרת של סדר פעולות. לתינוק שלנו יש צרכים משתנים כמובן וזה לא בהכרח יכול להתאים לכל תינוק או לכל משפחה. אני כן רוצה לתת לכם מסגרת של סדר מסויים שעזרה לי ולאמהות נוספות לדעת בכל שלב של היום לקראת מה אנחנו מצפות וכן, גם לתינוק נוצר סדר וציפיה לקראת מה שבא.


סדר יום לתינוק מהרגע שמתעוררים בבוקר ועד טקס השינה בערב:

הסדר פשוט: אוכל, עירות, שינה וחוזר חלילה.

כשהבייבי מתעורר משנת לילה ארוכה, לרוב הוא קם מאוד רעב, לכן ישר ניתן לו לאכול בקבוק/הנקה. לאחר שסיים לאכול אנחנו עוברים לשלב ה "עירות" שהוא בתחילת חיי התינוק פרק זמן מאוד מזערי וקצר ובהמשך מתרווח לדקות ארוכות ולשעות.

הדברים שנעשה בזמן העירות הם:

החלפת חיתול, זמן משחק באוניברסיטה, תרגול שכיבה על הבטן, קריאת ספרים ועוד... וזאת כמובן בהתאם לגיל התינוק וזמן העירות שלו. 

חשוב לשים לב לא למשוך אותו זמן רב מדיי ער כי זה יכול לגרום ל”עייפות יתר” שמגבירה אנדרנלין בגוף.

אז בזמן העירות של התינוק אנחנו נתבונן בו וננסה לזהות סימני עייפות, לדוגמא:

שפשוף עיניים

גירוד / שפשוף באוזניים, בראש או בלחיים

פיהוק

גבות אדומות או ורדרדות

תנועות גפיים מוגברות

בהייה בחלל

ברגע שזיהינו אחת או יותר מהסימנים האלו, מיד ניקח את התינוק לישון.


בדומה לטקס השינה בערב, בכל מעבר לשינה רצוי לעשות טקס קטן יותר שירכך את המעבר ויגרום לתינוק להבין שעכשיו הגיע הזמן לישון. למשל: החשכה ונטרול גירויים בסביבה, מעבר לשינה בחדר השינה, במיטתו ולא בסלון במרכז העניינים, (אם נמצאים מחוץ לבית, אז ניתן להשכיב בעגלה כשהגגון סגור).

מומלץ לתת לו חפץ מעבר שהוא רגיל לישון איתו כמו בובת שמיכי והיא תקשר לו את המעבר מעירות לשינה.

כדאי להשתדל להניח את התינוק במיטה ולעודד להירדמות עצמאית ולא ליצור אסוציאציות תלותיות כמו נדנודים למינהם, כי אז הם יגרמו לשינה לא רציפה, מאחר ובכל פעם שהתינוק יעבור בין מחזורי שינה הוא לא ידע להירדם ולחזור לישון בעצמו ויזדקק לתלות בנדנוד או באסוציאציה תלותית אחרת כדי להירדם. מחזור שינה הוא כ- 40 דקות.

בשנת הבוקר רוב התינוקות ישנו בין מחזור שינה אחד לשניים זאת אומרת בין 40-90 דקות.

בשנת הצהריים רוב התינוקות ישנו בין שני מחזורי שינה ועד ארבעה. כן שלוש שעות שנ”צ. כשיודעים להירדם עצמאית זה לגמרי אפשרי ובריא, לתינוק ולאמא. מניסיון.

את מחזורי הפעולות האלו נעשה בכל מהלך היום, כך שתמיד שנדע שכדמתעוררים משינה אוכלים, לאחר מכן משחקים, מתעייפים ונרדמים. כשנדע לקראת מה אנחנו מצפים, נוכל לזהות סימנים מקדימים אצל התינוקות. בין אם בצלילים ובקולות שהתינוק מפיק ובין אם בתנועות או בסימני הגוף, אני ממליצה ללמוד על שפת התינוקות של דנסטן וזה יעזור ממש לזהות את הסימנים.

שנת אחה”צ, אם נוצר לכם פער בין שעות העירות משנת הצהריים עד לטקס השינה בלילה, חשוב מאוד לא למשוך את התינוקות ערים, תנו להם לישון כחצי שעה/ עשרים דקות גם אם זה בסמוך לשנת הלילה. הם זקוקים לזה,

אחרת טקס השינה בערב יהיה מלווה בבכי וחוסר שיתוף פעולה בעקבות עייפות יתר של התינוק.

חשוב שתתבצע חזרתיות והתמדה בכל פעולות היום יום, דברו עם התינוק, ספרו לו מה אתם הולכים לעשות בזמן הקרוב, חזרו שוב ושוב על אותן הפעולות, מדי יום, בין אם באוכל, במשחק, בקריאת ספרים או בטקסי השינה.

ולאחר תקופה קצרה כבר תרגישו הקלה בשגרה.


אם יש לכן שאלות, תשאלו אותי, במדיות, באתר ובטלפון. באהבה





כל האמור באתר הינו המלצה בלבד, ואינו מהווה או מחליף חוות דעת רפואית.








Comments


bottom of page